Go back

H 2020: kosten mogen voor de baten uitgaan

Mogen loonkosten die al zijn gemaakt vóór het tekenen van een EU-contract onder Horizon 2020 nu wel of niet ingediend worden bij de Europese Commissie? Over het antwoord op deze vraag is verwarring ontstaan na een debat op het Horizon 2020 Startevenement met de Europese topambtenaar Robert Jan Smits.

Roy Pennings, EU innovatie-expert van PNO Consultants, schreef op de website van zijn bedrijf dat Smits in het debat had bevestigd dat loonkosten met terugwerkende kracht te declareren zijn, zelfs al vanaf het moment van indiening van de aanvraag. Later bleek dat Smits de vraag van Pennings verkeerd begrepen had.

Alleen bij aanvang van de contractonderhandelingen, en alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen projectpartners de Europese Commissie verzoeken een eerdere startdatum aan te geven in het contract, waardoor ze al tijdens de contractonderhandelingen kosten kunnen maken, stelt Michael Schijns van Agentschap NL. Projectpartners moeten dan echter wel kunnen aantonen dat het noodzakelijk is om al kosten te maken voordat het contract getekend is. En deze kosten zijn alsnog voor eigen rekening mochten de contractonderhandelingen vastlopen.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.