Go back

Smits ziet nog verbeteringen

De Europese Commissie (EC) heeft een nieuw portaal gelanceerd voor deelnemers aan Horizon 2020. Op deze site zijn de eerste calls net zo makkelijk doorzoekbaar als het internet met Google, in lijn met de wens om Horizon 2020 veel eenvoudiger en minder bureaucratisch te maken dan KP7. “In die missie zijn we geslaagd”, stelt Robert Jan Smits, DG Research en Innovatie van de Commissie. Over een andere belangrijke koerswijziging, het inbedden van de sociale en geesteswetenschappen, is hij minder tevreden.

Smits en eurocommissaris Máire Geoghegan Quinn hebben afgelopen twee jaar als leeuwen gevochten om hun plannen voor ’vereenvoudiging’ overeind te houden tijdens het besluitvormingsproces met Europees Parlement en de lidstaten. Bedrijven en andere deelnemers die afgehaakt waren vanwege de in hun ogen verstikkende bureaucratie, wilden zij weer terughalen. “We gaan voortaan uit van een trust based approach, met minder audits en controles. We gaan werken met een snellere time to grant en volledige elektronische indiening en er komt één funding rate voor alle projecten; full cost bestaat gewoon niet meer”, zegt Smits bij de start van Horizon 2020, waarin 15 miljard euro beschikbaar is voor 2014 en 2015.

Op verzoek van de Europese onderzoeksministers maken Geoghegan-Quinn en Smits alleen voor zo’n zestig grote, kapitaalintensieve onderzoeksinstellingen als CERN, IMEC en TNO een uitzondering op het vaste percentage van 25 procent voor overhead. Alleen die onderzoeksinstellingen kunnen een deel van hun hoge overheadkosten als directe kosten opvoeren. “Dit alternatief is echter niet bedacht voor universiteiten.” Smits’ advies aan Nederlandse universiteiten is dan ook: stop hier verder geen tijd in. “De vereenvoudigingsmaatregelen in het algemeen bieden universiteiten al voordelen genoeg. Onze eigen berekeningen laten zien dat universiteiten en bedrijven er met een flat rate van 25 procent als vergoeding voor indirecte kosten zeker niet op achteruit gaan. Universiteiten hebben geen enkele reden tot klagen. Doen ze overigens ook niet bij deelname aan de ERC, waar we al jaren met een flat rate van 20 procent werken.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.