Go back

Voorbij de horizon is er nauwelijks geld

Bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) staan de komende jaren kennisvragen uit het bedrijfsleven voorop. Universiteiten en hogescholen krijgen een minder centrale rol in de plannen van de vier Nederlandse regio’s.

Dat betoogde Vincent Ketelaars van adviesbureau ERAC tijdens het Neth-ER seminar ‘Cohesiebeleid en de kansen voor het Nederlandse kennisveld’. Om kennis bij het MKB te krijgen denkt men aan subsidies voor proeftuinen, living labs en kennisvouchers. Voorbeeld van zo’n living lab is FlexiNet uit de strategische plannen voor de regio Noord Nederland. In FlexiNet werken de Hanzehogeschool Groningen en het bedrijfsleven samen. In nagebootste woonhuizen willen de partners oplossingen zoeken voor de inpassing van zon- en windenergie in het bestaande elektriciteitsnet, en voor de inpassing van nieuwe decentrale energiesystemen en slimme energie-managementsystemen.

Voor industrieel onderzoek is overigens nauwelijks ruimte. Ketelaars: “In het verleden was industrieel onderzoek nog wel eens deels via KP7- en deels via EFRO te financieren, maar nu adviseert Brussel om de regionale fondsen dichter op de valorisatie te laten zitten. De focus ligt op wat de Commissie ‘experimentele ontwikkeling’ noemt; toegepast onderzoek dat nodig is om bestaande kennis en innovaties ook daadwerkelijk te kunnen vermarkten.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.