Go back

Alles in de agenda

Wetenschappers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, betrokken burgers en de overheid gaan samen de Nationale Wetenschapsagenda maken.

Dit blijkt uit de Wetenschapsvisie 2025 van OCW die vorige week uitkwam. De Wetenschapsagenda krijgt een belangrijke rol bij de profilering van universiteiten. Een deel van de eerste geldstroom, het deel dat vrijvalt door het maximeren en verlagen van de promotieparameter, zal anders worden gericht om de profilering van universiteiten te ondersteunen. NWO en de topsectoren moeten de prioriteiten van de tweede geldstroom en de innovatiecontracten optimaal laten aansluiten bij de Wetenschapsagenda. Ook de instituten van NWO en de KNAW gaan hun programma’s afstemmen op de wetenschapsagenda.

NWO gaat een prominente rol spelen in de Wetenschapsagenda, maar daarvoor moet de organisatie responsiever en meer leidend worden en stakeholders verbinden. Financiering via NWO wordt mede afhankelijk van investeringen door deelnemende partijen middels matching en cofinanciering. Voorstellen worden gunstiger beoordeeld als er wordt samengewerkt met bedrijven en instituten voor toegepast en praktijkgericht onderzoek, bijvoorbeeld in regionale samenwerkingsverbanden. Dit zal een hefboom vormen op de bijdragen van private en maatschappelijke partijen en van (regionale) overheden. Met deze focus van NWO op de wetenschapsagenda, de topsectoren en de profileringsafspraken van universiteiten, wil OCW de eerste en tweede geldstroom gezamenlijk meer richten op nationale prioriteiten.

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.