Go back

Complexiteit

Hoe kun je de groeiende wereldbevolking efficiënt van gezond voedsel blijven voorzien en hoe schakel je het beste over op een economie met een duurzame energie- en grondstofvoorziening?

Complexe vraagstukken, die niet met een klassieke reductionistische aanpak zijn op te lossen. Erik van der Linden, hoogleraar fysica en fysische chemie aan WUR, en Harald van Mil, docent general research skills aan de Universiteit Leiden, hebben een methode ontwikkeld om dergelijke complexe vraagstukken gestructureerd en met een grote kans op succes op te lossen.

“Het is een methode die mensen van universiteiten, bedrijven, overheid en topsectoren kan helpen goede keuzes te maken”, zegt Van der Linden. “In de systeembiologie en sociale wetenschappen maken wetenschappers al gebruik van verschillende methoden om complexe vraagstukken op te lossen of om zaken met literatuuronderzoek in kaart te brengen. Hierbij gaat het om complexe deelsystemen. Bij de grote maatschappelijke vraagstukken heb je met verschillende complexe systemen te maken die met elkaar in wisselwerking staan. Neem een onderwerp als gezond ouder worden. Een bedrijf kan wel een nieuwe gezond voedingsproduct ontwikkelen, maar heeft dat product veel invloed op de gezondheid? Ook de levensstijl, woonomgeving en sociale interactie van de mensen zijn van invloed op de gezondheid. Het is niet gemakkelijk om tot een optimale gecombineerde aanpak van gezond ouder worden te komen.”

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.