Go back

R&D-uitgaven

Ook in 2014 maakte het bedrijfsleven met zijn R&D-investeringen in Nederland pas op de plaats. Dit valt af te leiden uit de R&D Top 30, die het Technisch Weekblad jaarlijks opstelt. Sommige bedrijven hebben in 2014 wel meer aan R&D uitgegeven, zoals ASML (nr. 1), DSM (nr. 3), Thales Nederland (nr. 5) en Rijk Zwaan (nr. 10). Andere bedrijven daarentegen hebben minder uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, zoals Philips (nr. 2), DAF Trucks (nr. 6) en Royal IHC (nr. 16).

Dit jaar zijn in de R&D Top 30 voor het eerst ook cijfers over de wereldwijde R&D-uitgaven als percentage van de wereldwijde omzet opgenomen. Keygene (plantenverdeling en biotechnologie) en Nuenen (mechatronica en beeldverwerking) staan aan de top, omdat hun gehele omzet uit R&D bestaat. Andere bedrijven die hoog scoren zijn Synthon (40,3 procent), Rijk Zwaan (30,8 procent) en Thales (28,7 procent). Lijstaanvoerder ASML investeert 18,3 procent van zijn omzet in R&D.

In de Top 25 van onderzoeksorganisaties staat TNO zoals gewoonlijk bovenaan met een budget van 626 miljoen euro (tien procent hoger dan in 2013). ECN, op nummer twee, komt met zijn budget iets lager uit dan het jaar voordien, op 140 miljoen euro. Daarna volgen Deltares, Stichting FOM en NLR.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.