Go back

Creatieve industrie werkt aan doorstart

Het onderzoek in de topsector Creatieve Industrie is goed op gang gekomen, maar bevindt zich nog in een tussenfase. Om de vaart erin te houden moet na de zomer een nieuw grootschalig publiek-privaat programma starten.

Dat zegt Paul Hekkert. Hekkert, hoogleraar vormtheorie aan de TU Delft, is sinds september verantwoordelijk voor de Kennis en Innovatie Agenda van de topsector. Creatieve Industrie worstelt nog met haar plek in de wereld van onderzoeksfinanciering. “Wij hebben geen natuurlijk thuis bij NWO of STW.”

De topsector kwam in 2011 goed op gang met de lancering van het onderzoeksprogramma CRISP: een breed programma met een budget van 20 miljoen euro waarbij meer dan zeventig partijen waren aangesloten, gericht op het ontwerpen van product-dienst-combinaties. Onder de deelnemers waren vele kleine creatieve bedrijven maar ook grootbedrijven zoals Philips en KLM en zorginstellingen. “Wij waren een van de allerlaatste sectoren die een FES-programma mochten opbouwen. Dat leverde een mooi consortium op”, zegt Hekkert, de geestelijk vader van het programma. Afgelopen zomer vond de slotmanifestatie plaats. “Nu hebben we alleen nog maar kleine projecten van een paar miljoen. Bovendien zijn die vaak sectoraal en toepassingsgericht. Je mist daardoor generieke kennis.” Een opvolgend programma is er nog niet, maar komt er wel aan.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.