Go back

Horizon 8020

Dit jaar voert de Europese Commissie geleidelijk aan twee rondes in voor het beoordelen van subsidie-aanvragen in Horizon 2020.

De bedoeling is, dat bij de eerste ronde 80 procent van de voorstellen afvalt en dat bij de tweede ronde van de resterende aanvragen een derde wordt gehonoreerd. Dat heeft Robert-Jan Smits, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie laten weten. Bij de eerste ronde dienen de aanvragers in tien kantjes alleen de wetenschap te beschrijven en potentiële impact ervan. Als ze doorgaan naar de tweede ronde brengen ze een voorstel van zeventig pagina’s in, dat het project in detail beschrijft. De bedoeling is dat zowel de Commissie als de indieners er straks minder tijd aan kwijt zijn. Weliswaar zakt de overall slagingskans naar 7 procent (was twaalf procent in 2014 en 2015), maar de slagingskans in de tweede ronde is meer dan dertig procent. 

Het besluit van de Commissie volgt op klachten over het vele werk en de lage slagingskans. “We zijn overspoeld met 80.000 aanvragen. Zoveel had ik niet verwacht. Het is ook gevaarlijk, omdat de beste aanvragers die gemakkelijk fondsen aantrekken, wellicht elders hun heil gaan zoeken en niet meedoen. Dat moeten we voorkomen”, aldus Smits.

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.