Go back

Bonus & Optie

De afgelopen jaren hebben vertegenwoordigers van bedrijven, universiteiten en onderzoeksorganisaties in het kader van het topsectorenbeleid de blaren op hun tong gepraat om de agenda’s voor gezamenlijk onderzoek rond te krijgen. Maar waarvoor? Voor elke euro die een bedrijf in publiek-privaat onderzoek steekt, legt de overheid 25 cent bij. In 2017 is voor dit extraatje bijna 100 miljoen ingeboekt. Dat is echter maar 8 procent van de totale R&D-uitgaven van overheid en bedrijfsleven van 13 à 14 miljard euro per jaar.

Topman Rick Clemmer toucheert bij de overname van de vaderlandse chipfabrikant NXP door de Amerikaanse chipsfabrikant Qualcomm 391 miljoen euro, een ‘toeslag’ die bruto bijna vier keer zo groot is. Het is misschien een gek idee, maar in een bui van vrijgevigheid zou hij met dit bedrag de wens van VNO-NCW in vervulling kunnen doen gaan om de TKI-toeslag te verhogen, waarbij valt te denken aan minimaal een verdubbeling voor een jaar.

Hij zou het bedrag ook aan de technische universiteiten kunnen schenken, die de wassende toestroom van studenten niet meer kunnen opvangen en uit nood acht studentenstops hebben afgekondigd. Ze hebben dringend 450 miljoen euro extra per jaar nodig. Met het bedrag van Clemmer kan de nood een jaar lang voor zeker de helft worden gelenigd. Het zijn zomaar wat gedachten. Natuurlijk kun je appels niet met peren vergelijken, maar wel op basis van prijs.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.