Go back

ARCNL gaat op stand wonen

Het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) gaat een deel van het nieuwe Matrix VII-gebouw huren, dat naast het AMOLF-gebouw in het Amsterdamse Science Park verrijst. ARCNL betaalt ook mee aan de bouw. De oplevering is in het voorjaar van 2018.

ARCNL-directeur professor Joost Frenken: “We stellen specifieke eisen aan de laboratoriumomstandigheden, zoals ultralage trillingsniveaus voor gevoelige microscopie. Voor laser-experimenten moeten temperatuur en luchtvochtigheid heel constant zijn. De eigenaar vraagt een standaard huur, maar brengt ons de extra kosten in rekening voor die speciale voorzieningen. Het huidige ‘noodgebouw’ is inmiddels te klein en ongeschikt, en het mag maar vijf jaar blijven staan. In het nieuwe gebouw kunnen we uitbreiden. Daar lopen we ook zo vanuit onze kantoren het lab in en komen elkaar tegen bij de koffie. Verder is de architectuur veel aantrekkelijker en zeer inspirerend.”

Hoewel ARCNL formeel geen FOM-instituut is, zoals AMOLF en DIFFER, maar een institutioneel samenwerkingsverband, heeft het wel dezelfde structuur als deze FOM-instituten. “Als FOM begin januari opgaat in NWO, verhuizen we mee naar de NWO-institutenkoepel”, aldus Frenken. De basisfinanciering van ARCNL, 65 miljoen euro voor tien jaar, komt van ASML (50 procent), FOM (30 procent), en UvA en VU (20 procent). Ook hebben de gemeente Amsterdam en de Provincie een start-up subsidie gegeven, waardoor ARCNL twee jaar geleden een vliegende start kon maken.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.