Go back

Nederland vist achter foodnet

Nederland krijgt geen vestiging van de nieuwe Food KIC van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Er werd gehoopt op een zogenoemde co-locatie in Wageningen én op een leidende rol in deze nieuwe Europese Kennis- en innovatiegemeenschap (KIC).

Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, Unilever en Friesland Campina vissen achter het net, nu het EIT heeft gekozen voor het consortium FoodConnects, onder leiding van Thomas Hofmann van de TU München. Voor de komende zeven jaar ligt er voor de vijftig partners van dit consortium in totaal 400 miljoen euro klaar, mits ze aan alle verplichtingen voldoen. Negen partners komen uit Duitsland, zeven uit Zwitserland, zes uit Spanje en vier uit het Verenigd Koninkrijk, vier uit België en vier uit Polen. Voor een snelle start, krijgt het consortium alvast een subsidie van vier miljoen.

Aan het winnende consortium doet geen enkele Nederlandse universitaire onderzoeksgroep mee. Wel zijn er drie Nederlandse bedrijven partner, te weten: DSM Food Specialities, Koppert, gespecialiseerd in biologische gewasbescherming, en de PlantLab Groep, dat zoekt naar de optimale omgeving om gewassen te kweken. Deze drie Nederlandse bedrijven sluiten zich aan bij de co-locatie in München.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.