Go back

Brexit komt bij de wetenschap hard aan

Britse en andere Europese wetenschappers werken al jaren innig samen. Welke gevolgen een Brexit zal hebben voor de wetenschap, is nog niet duidelijk, zeggen Robert-Jan Smits, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie en Dorette Corbey, secretaris-directeur van de AWTI.

“De uitslag van het Britse referendum komt hard aan”, zegt Smits. “Met de Britten hebben we ons altijd schouder aan schouder ingezet voor de wetenschap en innovatie in Europa. Een Europese Onderzoeksruimte (ERA) zonder het Verenigd Koninkrijk is ondenkbaar.” Uit een opiniepeiling is gebleken, dat 83 procent van de Britse wetenschappers in de EU wil blijven en 12 procent eruit wil. “Dit weerspiegelt in feite de waardering van de Britse wetenschappers voor de onderzoeksamenwerking die in EU-verband is opgebouwd”, aldus Smits.

Die samenwerking levert hen ook financieel voordeel op. Zo heeft het Britse Hogerhuis uitgerekend, dat het Verenigd Koninkrijk (VK) in de periode 2007- 2013 weliswaar bijna 4,3 miljard pond in Europese onderzoeksprojecten heeft gestoken, maar tegelijkertijd 7 miljard pond heeft terugontvangen uit Brussel. De regering in Londen heeft laten weten, dat zij het verschil van 3 miljard pond niet zal compenseren. Dit komt neer op het wegvallen van een van de zeven Research Councils (Britse pedant van NWO).

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.