Go back

High Tech viert lustrum met verlanglijst

“Op ons wensenlijstje voor het nieuwe kabinet staat een miljard euro per jaar extra, waarvan de helft voor thematisch en de helft voor vrij onderzoek. Zoom in op maatschappelijke uitdagingen en versterk tegelijk de sleuteltechnologieën, zoals micro- en nanotechnologie, fotonica en smart materials.”

Aldus Amandus Lundqvist, boegbeeld van de topsector High Tech Systems & Materials (HTSM) tijdens het Holland High Tech evenement op 12 april. Het lijstje is in samenwerking met VNO-NCW onder de aandacht van de informateur gebracht. “Partijen zeggen dat er geld zal komen, maar voorlopig moeten we afwachten.”

Terugkijkend op de start van de Topsectoren in 2011, memoreert Lundqvist vooral successen. “Nederland blijft in de top-5 van meest concurrerende economieën staan. We hebben bestaande topinstituten zoals het Holst Centre behouden en twee nieuwe gecreëerd: het Advanced Research Centre for Nanolithography en QuTech voor quantum computing.” Tevens zijn er roadmaps en een ecosysteem van kennisinstellingen en bedrijven ontwikkeld, en is met beperkte middelen voor matching aansluiting gevonden met Europese programma’s. Centres of Excellence aan het hbo, en centra voor innovatief vakmanschap aan het mbo leiden technici op. De uitstroom van hbo en wo is met 12 procent gegroeid, terwijl de groei aan het mbo achterblijft.

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.