Go back

Tien jaar ERC

Afgelopen donderdag vierden de Nederlandse ERC grantholders het tienjarig bestaan van de ERC in Den Haag. Soortgelijke vieringen vonden ook elders in Europa plaats.

“Dit zegt veel over de faam, die de ERC heeft verworven”, zegt Robert-Jan Smits, DG Onderzoek en Innovatie van de EU-Commissie. “Amerikaanse topuniversiteiten recruteren Europese onderzoekers nu ook op basis van ERC grants. Heb je er een dan kun je meteen komen.”

In de afgelopen tien jaar zijn 700 ERC grants naar Nederland gegaan, 9 procent van het totaal. Duitsland en Frankrijk haalden respectievelijk 1000 en 900 ERC grants binnen. Per miljoen inwoners heeft Nederland van alle EU lidstaten de meeste ERC grants weten te bemachtigen. “Dit zegt veel over de kwaliteit van de Nederlandse wetenschap. Wij selecteren immers enkel op basis van excellentie en de concurrentie is moordend”, licht Smits toe. Bekende wetenschappers die ERC grants ontvingen zijn Ben Feringa, Hans Clevers, Leo Kouwenhoven, Beatrice de Graaf en Ewine van Dishoeck. Bij de Proof of Concept grants van de ERC staat Nederland op nummer twee na het Verenigd Koninkrijk. Smits: “Dat laat zien dat er bij de Nederlandse fundamentele wetenschappers zeker ambitie is om de resultaten van hun onderzoek te commercialiseren.”

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.