Go back

Lygature weet te verbinden

Bij Lygature ontluikt een omvangrijk project voor geneesmiddelen- en gezondheidsonderzoek: Health Research Infrastructure (Health-RI). Het gaat om een gezamenlijke infrastructuur voor alle onderzoeksdata en biobanken. Health-RI staat ook als een van de droomprojecten op de agenda van de KNAW voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten.

Lygature is de not-for-profit organisatie die is voortgekomen uit de fusie van de twee technologische topinstituten, TI Pharma en Center for Translational Molecular Medicine (CTMM). “We richten ons momenteel op twee domeinen: gezamenlijke wetenschappelijke infrastructuur, met alle ontwikkelingen rondom data en biobanken, en gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid,” vertelt directeur Jorg Janssen van Lygature. Health-RI behoort tot het eerste domein. “Vanuit de life science sector kwam de wens naar voren één gezamenlijke infrastructuur te bouwen voor alle onderzoeksdata en biobanken.”

Het Health RI-project sluit goed aan bij Lygature, dat gespecialiseerd is in programmamanagement van grote publiek-private onderzoeksprojecten. Janssen: “Een van de dingen die we willen bereiken, is alle bronnen van onderzoeksdata en biobanken te ontsluiten en aan elkaar te koppelen.” Lygature werkt hiertoe samen met het Dutch Techcentre for Lifesciences (DTL), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Health~Holland, en de bestaande infrastructuur van BBMRI-NL, EATRIS-NL en ELIXIR-NL. “We willen dit in Nederland verder op orde krijgen. Hiermee kunnen we ook verbinding zoeken met Europese projecten en de Europeaan Open Science Cloud.”

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.