“Meer diplomatieke inspanningen om wetenschappelijk talent binnen te halen en R&D-investeringen aan te trekken kunnen voor Nederland wel eens goud waard zijn. Landen als Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zetten daar al enige jaren krachtig op in. Nederland kan hierbij vanwege zijn concurrentiepositie niet achterblijven.”
Dat zegt Martin Schuurmans, lid van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI), in een toelichting op het advies ‘WTI-diplomatie’, dat deze week aan de regering is aangeboden. Vorig jaar eindigde Nederland op de vierde plaats in de ranglijst van meest concurrerende economieën in de wereld van het World Economic Forum en op de zesde plaats van het European Innovation Scoreboard. “Dat is positief, maar in de Global Talent Competitiveness Index staat Nederland op de elfde plek. Ook trekt Nederland momenteel onvoldoende R&D-investeringen van bedrijven uit het buitenland aan. Hoog tijd om Nederland via de diplomatie beter als kennisland te verkopen”, zegt Schuurmans, die voorheen onder meer directeur was van het Philips Natlab in Eindhoven en de eerste bestuursvoorzitter van het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie, EIT.
De AWTI beveelt het kabinet aan een visie te ontwikkelen op de inzet van diplomatie voor wetenschap, technologie en innovatie (WTI-diplomatie) en vervolgens een publiek-private stuurgroep een Nederlandse strategie te laten ontwikkelen, waarin duidelijke doelstellingen voor de WTI-diplomatie zijn opgenomen.