Go back

Zwaartekracht

Minister Jet Bussemaker van OCW stelt met 113 miljoen euro zes wetenschappelijke consortia in staat fundamenteel onderzoek te doen in het kader van het Zwaartekrachtprogramma.

De consortia, die straks rechtstreeks door de overheid worden gefinancierd, zijn geselecteerd door een internationale commissie van referenten. NWO, de uitvoerder van de selectieprocedure, ontving 37 aanvragen voor financiering. In 2013 was voor Zwaartekracht 153 miljoen euro beschikbaar.

Dit keer gaat het om onderzoek naar materiaal-gedreven regeneratie van weefsels onder leiding van Carlijn Bouten van de TU Eindhoven, naar software voor quantum computers onder leiding van Harry Buhrman van het CWI, naar het bouwen van een synthetische cel onder leiding van Marileen Dogterom van de TU Delft, naar miniatuur organen op een chip onder leiding van Christine Mummery van het Leids UMC, naar hoe de oude Grieken en Romeinen de innovatie aanpakten onder leiding van Ineke Sluiter van de Universiteit Leiden en naar de kenmerken van duurzame samenwerking onder leiding van Rafael Wittek van de Rijksuniversiteit Groningen. Bussemaker is blij, dat vier van de zes hoofdaanvragers vrouw zijn en dat er zoveel vrouwelijke wetenschappers aan de onderzoeken deelnemen.  

This article is only available to Research Professional News subscribers or Pivot-RP users.

If you are a Research Professional News subscriber you can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.