Go back

De Zaak Organon

Vorige week kwam het boek ‘De Zaak Organon’ uit van Jack Burgers en Johan Heilbron, respectievelijk hoogleraar grootstedelijke vraagstukken en hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit. Hun boek kijkt terug op de teloorgang van Organon, het voormalige farmaceutische bedrijf van AkzoNobel, dat in de top drie stond van bedrijven die in Nederland het meeste aan R&D uitgaven.

Deze ‘zaak’ roept wederom de vraag op in hoeverre het kortademig kapitalisme, dat in de jaren negentig opkwam, schadelijk is voor de industriële R&D en hiermee voor de toekomst van bedrijven en de landelijke economie. Ooit namen de grote vijf, Shell, Unilever, Philips, AkzoNobel en DSM, bijna driekwart van R&D-uitgaven van het bedrijfsleven voor hun rekening. Nu is dat minder dan zestig procent.

Met name Philips, AkzoNobel en DSM kozen voor specialisatie, met het idee dat een bedrijf beter kan renderen en overleven als je je specialiseert in een bepaalde tak van sport. Ze splitsten het ene na het andere bedrijfsonderdeel af, namen andere bedrijven over, krompen hun research en legden zich toe op respectievelijk medische beeldapparatuur, verf, voedingsingrediënten & hoogwaardige kunststoffen, zodat ze niet aan een overname ten prooi zouden vallen.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.