Go back

Zie de waarde die sociale ondernemingen creëren

“Het Nederlandse innovatiebeleid heeft twee gezichten: het ene is sterk gericht op technologische innovatie, terwijl het andere nog te weinig oog heeft voor sociale innovatie door bedrijven”, zegt Bas van Abel. Van Abel is oprichter en CEO van smartphoneproducent Fairphone, een technologische start-up én een sociale onderneming.

Fairphone introduceerde in 2010 een zo groen en eerlijk mogelijk geproduceerde smartphone. Bij deze technische innovatie profiteerde het bedrijf van het gerichte Nederlandse innovatiebeleid. Inmiddels is het bedrijf wereldwijd toonaangevend in duurzame smartphones. Als blijk van waardering hiervoor ontving Van Abel onlangs in New York één van de twaalf Social Entrepreneurship of the Year Awards van de Schwab Foundation, opgezet door de initiatiefnemer van het World Economic Forum. “Hierdoor maak ik deel uit van een club die in januari 2019 mag aanschuiven bij de wereldtop in Davos. Daar mogen we een stand neerzetten. Dat levert niet direct inkomsten op, maar helpt ons wel aan naamsbekendheid.”

Hij constateert, dat Nederland nog geen goed klimaat heeft voor puur sociale ondernemingen. Die kunnen namelijk geen gebruik maken van de technologische steunprogramma’s. Voor technische start-ups is het investeringsklimaat wel goed, maar doorgroeien is ingewikkelder. “Tot een miljoen euro is een technologie hier goed financierbaar, daarna wordt het lastiger.”

This article is only available to Research Professional News subscribers. If you are a subscriber you can read the article in full on researchprofessional.com

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.