Go back

Brussel wil onderzoeksbudget met 46 procent verhogen

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) krijgt substantieel meer geld als het aan de Europese Commissie ligt. De commissie wil ook meer geld gaan uittrekken voor de andere nieuwkomer, de European Research Council (ERC). Verder wil de Commissie het budget verhogen van de European Investment Bank Group voor het verstrekken van risicokapitaal voor innovatieve, hightech bedrijven in met name het MKB.

Dat blijkt uit het voorstel voor de meerjarenbegroting van de Europese Commissie voor de periode 2014 – 2020. De commissie wil met dit voorstel de daad bij het woord voegen als het gaat om de slogan ‘Kennis voor een krachtig Europa’. Zij stelt voor in totaal 80 miljard euro te investeren in onderzoek en innovatie.

Het gaat om een opvallend sterke budgetstijging van 46 procent, stelde Robert-Jan Smits, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie van de Commissie, 5 september bij de opening van het Academisch jaar in Utrecht. Dat is onder andere nodig om de concurrentie met het Verre Oosten niet te verliezen. “In China zijn de R&D-uitgaven de laatste jaren met 25 procent gestegen. Als deze trend zich voortzet zal niet Europa maar China de in Europa gewenste 3-procent-doelstelling halen.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.