Go back

Iconen

Deze week zijn de eerste vier Nationale Innovatie Iconen bekendgemaakt, een initiatief van het kabinet. In totaal waren er 165 inzenders: van innovatieve MKB’ers tot grootschalige projecten van onderzoekers en bedrijven. De iconen moeten zich kunnen meten met vroegere iconen, zoals de Deltawerken en de CD.

Ze moeten laten zien dat Nederland goed is in baanbrekende innovaties. Het kabinet helpt de Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. Ieder icoon krijgt minstens drie jaar een minister of staatssecretaris als ambassadeur. De iconen van 2014 zijn: gekweekte stamcellen, quantumtechnologie, hybride aardappels en de bioneedle.

Gekweekte stamcellen. Ieder orgaan in het menselijk lichaam heeft eigen gespecialiseerde stamcellen om beschadigd weefsel te vernieuwen. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut (UU) heeft een techniek ontwikkeld die deze stamcellen identificeert en kan vermeerderen. Een nieuw centrum, The HUB, werkt aan het ontwikkelen en commercialiseren van deze gepatenteerde technologie.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.