Go back

QuTech in Europa

“Nederland heeft met het Delfste icoonproject QuTech een voorsprong op het gebied van kwantumcomputers. Maar om er een echte ‘game changer’ van te maken moet het onderzoek opgetild worden naar Europees en mondiaal niveau.”

Dat zegt Alessandro Curioni, directeur van IBM Research in Zürich. Curioni is enthousiast over het Delftse icoonproject QuTech: “Wij proberen samen te werken om het op Europees niveau te promoten. Ik weet zeker dat dit project zal bijdragen aan de kwantumrevolutie. Wannéér dat gebeurt hangt af van de kwaliteit van samenwerking.”

Onlangs bezocht Curioni het Physics@FOM-congres in Veldhoven. “Dit is één van de weinige plaatsen waar fysici elkaar in alle openheid kunnen spreken. De aanwezigheid van goede onderzoekers uit de hele wereld maakt dit congres extra aantrekkelijk.” Hij constateert dat de hoeveelheid online toegankelijke ‘donkere’ en ongestructureerde data, zoals beelden, geluiden en teksten, explosief is toegenomen. “Met bestaande computers zijn al die data lastig te verwerken. We proberen wereldwijd de leiding te nemen bij het ontwikkelen van zelflerende computers om die data te kunnen analyseren.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.