Go back

Drie landen op een biobased hobbelveld

De weg naar een biobased economie is geplaveid met fikse hobbels. Dat werd duidelijk op de stakeholdersbijeenkomst van het BioInnovation Growth Cluster (BIG-C), die was georganiseerd door de drie publiek-private consortia BE-Basic, Catalisti (Vlaanderen) en CLIB2021 (Noordrijn-Westfalen).

BIG-C is een grensoverschrijdend ‘Smart Specialisation Initiative’ van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat in 2014 is gelanceerd door tien leidende publiek-private organisaties op het gebied van biobased innovatie. Ze werken toe naar een Noordwest-Europees industrieel biobased megacluster op het gebied van chemie, energie, brandstoffen en voedsel, dat aan de wereldtop kan staan.

Volgens Ludo Diels, van het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO, zijn er drie grote hobbels: de Europese stoffenwetgeving REACH, een gebrek aan grote hoeveelheden testmateriaal en het ontbreken van een middenveld in de hele waardeketen, ofwel bedrijven die grote hoeveelheden bouwstenen kunnen produceren. Dat laatste is op het moment misschien wel de grootste hobbel. Er zijn veel geïnteresseerde grondstofleveranciers en eindgebruikers die zitten te wachten op testmateriaal. Niet een paar grammen of kilo’s extra maar een veelvoud daarvan. Pilots- of demonstratieprojecten verdienen daarom alle aandacht. De BIG-Cluster wil hiervoor een lans breken in Brussel.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.