Go back

Food & Nutrition slaat hand aan de ploeg

Het TI Food & Nutrition (TiFN) presenteerde onlangs tijdens het AgriFoodTop Symposium in Wageningen zijn nieuwe strategie en bijbehorende uitdagingen voor innovatie in de voedingssector voor de komende decennia. Deze strategie omvat acht uitdagingen, die vallen onder drie thema’s: consumer engagement, healthy nutrition en sustainable food systems. “We willen meer dan voorheen multidisciplinair programmeren en samenwerken met andere platforms”, zegt Wouter-Jan Schouten, themadirecteur Sustainable Food Systems van TiFN.

TiFN bestaat inmiddels twintig jaar als platform voor pre-competitief onderzoek op het gebied van voeding, gezondheid en levensmiddelentechnologie. “We hebben vorig jaar bij RVO de eindrapportage ingeleverd over de laatste FES-periode (2011-2016, budget 108 miljoen euro, red.). Dat was een goed moment om alles te herijken: wat zijn nu de prioriteiten voor pre-competitief onderzoek in onze sector?”, vertelt Schouten. “Ook na de FES-periode is er een belangrijke rol voor TiFN weggelegd. We gaan door met het programmeren van onderzoek op belangrijke thema’s voor onze partners en de samenleving. Onze industriële partners vinden het essentieel dat er naast de TKI Agri&Food een instituut als TiFN is, dat publiek-private samenwerkingen zelf runt.” Een groot aantal universiteiten, UMC’s, kennisinstellingen en bedrijven, zoals DSM, Danone, FrieslandCampina en Unilever, is partner.

Voor de nieuwe strategie heeft TiFN de nationale en internationale sectoragenda’s als uitgangspunt genomen. “We hebben gekeken naar de roadmaps van de topsector Agri&Food, de Nationale Wetenschapsagenda en naar de zeventien sustainable development goals. Maar ook naar de afspraken van de Nationale Voedseltop en internationale zaken, zoals Food for Life en het voedselprogramma FReSH, dat is opgestart door de World business council for sustainable development”, legt Schouten uit. “Daaruit hebben we acht innovatie-uitdagingen gedestilleerd waarvoor non-competitief onderzoek nodig is, dat we nu gaan programmeren.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.