Go back

Horizon 2021?

Het nieuwe Europese kaderprogramma moet topprioriteit krijgen, vindt het Europees Parlement. Het Parlement is enthousiast over Horizon 2020 en zet daarom hoog in bij de toekomstige onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie door te pleiten voor een budget van 120 miljard euro voor het Negende Kaderprogramma. Dat is 40 miljard meer dan bij de start van Horizon 2020 in de boeken stond.

Goede onderzoeksvoorstellen zijn er genoeg in Europa, blijkt uit de tussentijdse evaluatie van Horizon 2020. Voor de eerste fase van Horizon 2020 zijn vier keer zoveel goede onderzoeksvoorstellen binnengekomen dan waar budget voor was. Voor het financieren van al deze voorstellen zou de Europese Commissie 60 miljard euro extra nodig hebben gehad.

Of er daadwerkelijk meer geld komt is de vraag. Zo bestaat de kans dat de lidstaten voor het Negende Kaderprogramma een lager budget zullen bepleiten vanwege het wegvallen van de Britse bijdrage. Daarnaast is de lancering van de Commissievoorstellen voor het Negende Kaderprogramma onlangs uitgesteld van eind dit jaar tot zomer volgend jaar, omdat de financiële meerjarenplanning van de EU vertraging oploopt vanwege de Brexit. Mogelijk zal Horizon 2020 zelfs een jaartje worden verlengd en volgt er wellicht nog een budgetkorting van 15 procent vanwege de Brexit, hebben analisten aan de website Science/Business laten weten. Andere complicaties zijn de Europese verkiezingen in mei 2019 en de benoeming van een nieuwe Europese Commissie eind 2019. De al gemaakte plannen voor het nieuwe Kaderprogramma lopen dus het risico later stevig aangepast te worden.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.