Go back

Innovation Industries

Om de kloof tussen spin-offs van universiteiten en de markt te verkleinen, is een nieuw investeringsfonds opgericht: Innovation Industries. Het fonds wil de komende tien jaar 75 miljoen euro investeren in zo’n twintig hightech-bedrijven waarvan de verwachtingen hoog zijn. Behalve in spin-offs van universiteiten, investeert het fonds ook in spin-offs van TNO, ECN en van bestaande hightech bedrijven.

Harm de Vries, medeoprichter, zegt dat het idee om een nieuw fonds op te zetten voortvloeit uit de drie voorgaande fondsen die hij eerder met verschillende universiteiten heeft opgezet: “De eerste twee fondsen waren puur gericht op life sciences en de laatste, het Twente Technology Fund, was gericht op hightech. De Universiteit Twente participeerde daarin.”

Volgens De Vries is het moeilijk mede-investeerders te vinden voor spin-offs. Over het algemeen is er net te weinig om een spin-off echt van de grond te krijgen. Daarom beschikt het nieuwe fonds over ‘diepe zakken’, waardoor Innovation Industries het hele traject kan financieren zonder dat de spin-off op zoek hoeft te gaan naar nieuwe fondsen. “We beginnen met een klein bedrag. Afhankelijk van het type bedrijf is er voor een heel traject vaak tussen de 5 en 10 miljoen euro nodig om tot succes te komen.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.