Go back

EU zet vaart achter open science cloud

Met een paar klikken toegang krijgen tot alle data van publiek gefinancierde onderzoeksprojecten in de EU, althans alle niet privacy- en bedrijfsgevoelige data. Dit wil de Europese Commissie de komende jaren met een ‘coalitie van aanpakkers’ voor elkaar krijgen. Onder andere door een lijst te maken met een beperkt aantal kwalitatief zeer goede repositories, waar onderzoekers hun data en metadata op termijn verplicht moeten opslaan.

Dat zegt Robert-Jan Smits, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie. Wie voor de kosten van de opslag opdraait, is nog punt van discussie. Voor Smits is wel duidelijk dat overheden de portemonnee moeten trekken. De Europese Commissie is bereid “redelijk wat geld uit te trekken om dit goed te ontwikkelen”, vertelt hij vanuit Brussel. Hoeveel zal in oktober duidelijk worden bij de volgende werkprogramma’s van Horizon 2020. Uiteindelijk zullen naar zijn mening “nationale onderzoekfinanciers hun verantwoordelijkheid nemen”.

“We willen dat de data open en vrij toegankelijk worden. Dat betekent dat de overheden dit moeten betalen om te voorkomen dat dezelfde problemen ontstaan als bij publicaties die achter een betaalmuur zitten”, licht Smits toe. “Commerciële organisaties mogen geen eigenaar van met publieke onderzoeksfinanciering verkregen data worden. Daarom zetten we vol in op open acces van data via de European Open Science Cloud.”

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.