Go back

‘Verdubbel EU-budget voor onderzoek’

Maak voor het volgende kaderprogramma twee keer zoveel geld vrij als voor Horizon 2020. Dat is de beste investering die Europa kan doen voor haar burgers. Tenminste, als er tegelijk wordt gewerkt aan het vergroten van de impact van de Europese onderzoeksprogramma’s. Dat kan door een beperkt aantal aansprekende missies te kiezen, door universiteiten ondernemender te maken én door de maatschappij steeds meer te zien als een levend laboratorium voor het testen van innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waar Europa voor staat.

Dat adviseert de High Level Group on maximizing the impact of EU Research & Innovation Programmes onder leiding van de Fransman Pascal Lamy, voormalig directeur-generaal van de WTO. Lamy wil voortbouwen op het succes van Horizon 2020, zo valt op te maken uit het rapport ‘Lab, Fab, App’, waarbij Lab staat voor onderzoek, Fab voor innovatieve fabricage en App voor applicaties die iedereen ten goede komen.

Qua budget moeten de Europese investeringen meer in lijn komen met die van de VS, Japan, Zuid-Korea en China, meent Lamy. Dat lukt alleen als ook de lidstaten hun investeringen in onderzoek en innovatie opschroeven. Mocht het niet mogelijk zijn op Europees niveau 160 miljard vrij te maken, laat het budget dan in ieder geval niet onder de 120 miljard zakken, luidt het advies. Dat bedrag is zeven keer het budget dat is gereserveerd voor het laatste jaar van Horizon 2020, waarvan het budget elk jaar iets hoger is.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.