Go back

Big data

Analyse van veel data helpt ons betere beslissingen te nemen, ook in de wetenschap. We hoeven minder op onze intuïtie af te gaan, die ons vaak het verkeerde pad op stuurt. Veel data helpen ons de wereld beter te begrijpen en dat sluit goed aan bij het verlichtingsdenken.

Deze visie op big data bracht Viktor Mayer-Schönberger vorige week naar voren als gastspreker op de najaarsbijeenkomst van het Rathenau Instituut. Momenteel is hij hoogleraar internet governance en regulering aan de Universiteit van Oxford. In zijn lezing gaf hij onder andere aan, dat het digitaal verzamelen en analyseren van groot nut kan zijn voor de wetenschap. Op die manier valt namelijk sneller inzicht te krijgen in complexe systemen. 

Als aansprekend voorbeeld noemde hij het Artemisproject aan van Carolyn McGregor van de Universiteit van Ontario, waarbij de vitale functies van te vroeg geboren baby’s zoals hartritme, ademhaling en lichaamstemperatuur realtime werden gemeten. In 2009 liep ongeveer 20 procent van de baby’s met een te laag geboortegewicht in Ontario een infectie op en van die baby’s overleed 18 procent. Het analyseren van miljoenen data leerde uiteindelijk dat een infectie zich 24 uur van te voren aankondigt door een afname in de variatie van de hartslag. Daarna konden er tijdig maatregelen worden genomen. “Normaal zou je zeggen: prima, het hartje klopt rustig. Maar in werkelijkheid is dit dus een veeg teken, waar McGregor via data-analyse achter is gekomen”, aldus Mayer-Schönberger. 

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.