Go back

Bouter ziet veel begaanbare wegen naar openheid

“Over vijf tot tien jaar zetten we eerst ons onderzoeksprotocol en data-analyseplan in repositories, voordat we datasets gaan verzamelen en analyseren. Ook bestaan er in de toekomst meerdere versies van een artikel. We hebben dan prepublication peer review, de reguliere peer review en vervolgens post-publication peer review. Dat is een ramp voor print, maar digitaal geen enkel probleem.”

Dat voorspelde Lex Bouter, hoogleraar Methodiek en Integriteit aan het Amsterdam UMC, onlangs tijdens een workshop van de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen over het creëren van een gezond klimaat voor wetenschappelijke publicaties.

Bouter toonde een vijftal nieuwe manieren van publiceren die in opkomst zijn en die de kwaliteit van wetenschap aanzienlijk kunnen verbeteren. Niet alleen pakken die slordige wetenschap aan, maar ook problemen als de replicatiecrisis, publicatiedruk, het waarderingssysteem en het alom heersende gevoel van onvrede over de macht en winsten van uitgevers. “Wetenschappelijke ontdekkingen kun je pas vertrouwen als ze herhaald zijn. Eén studie is geen studie, die is hoogstens interessant. Pas als je meer dan twee studies hebt, wordt het echte wetenschappelijke kennis. Veel onderzoeksresultaten kunnen echter niet herhaald worden”, aldus Bouter.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.