Go back

Haakse adviezen over fiscale stimulering

De manier waarop bedrijven hun R&D organiseren verandert ingrijpend. Dit vraagt om aanpassingen in de WBSO, zo stelt het Centraal Planbureau. Het CPB adviseert een proef te nemen waarbij ook uitbesteed onderzoek in aanmerking komt voor de WBSO en de mogelijkheid bestaat een aanvraag in te dienen als het onderzoek al heeft plaatsgevonden. Dit om beter rekening te houden met de digitalisering van R&D. De KNAW denkt daar echter anders over.

Het data-onderzoek groeit sterk. Waar voorheen farmaceutische bedrijven wereldwijd de grootste investeerders in R&D waren, voeren tegenwoordig ict-bedrijven als Amazon en Alphabet (het moederbedrijf van Google) de internationale ranglijsten aan. Amazon gaf in 2017 maar liefst 16,1 miljard dollar aan R&D uit, evenveel als de totale Nederlandse publieke én private R&D-investeringen. Bovendien is ict voor steeds meer bedrijven core business. Zo zijn auto’s tegenwoordig haast computers op wielen.

De huidige WBSO is vooral geschikt voor bedrijven die onderzoek en ontwikkeling goed van tevoren kunnen plannen en daarbij kunnen schetsen wat hun eigen rol is en waar de R&D toe moet leiden, stelt het CPB in het rapport ‘Digitalisering van R&D’. Wie met big data werkt, weet echter niet altijd van te voren wat er uitkomt. En voor een bedrijf dat in samenwerking met andere bedrijven open source software ontwikkelt, is het lastig vooraf aan te geven wat het zelf doet.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.