Go back

Laveren tussen roadmaps

NWO stipt in zijn nieuwe strategie zowel eerder aangekondigde als nieuwe initiatieven aan om het wetenschapsbedrijf beter te laten functioneren, de wetenschap meer impact te laten hebben en het leven van de onderzoekers te vergemakkelijken. Maar wat er precies gaat gebeuren blijft vaag.

De NWO-domeinen moeten nog hun eigen invulling aan de strategie geven binnen de aangegeven randvoorwaarden. Ook zijn de gesprekken tussen NWO en de universiteiten over het verminderen van de aanvraagdruk nog niet afgerond. Duidelijk is wel dat NWO de impact van de wetenschap wil bevorderen door de nexus-rol op zich te nemen. De organisatie wil als een soort makelaar tussen ministeries, organisaties en bedrijven opereren om wetenschappelijke kennis sneller naar markt en samenleving te kunnen vertalen. In hoeverre andere partijen de organisatie in deze rol accepteren moet nog blijken.

NWO heeft in elk geval het uitvoeren van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) er als nieuwe taak bij gekregen. Mooi is dat de NWA wetenschappers van verschillende disciplines bij elkaar heeft gebracht, die eerder niet wisten dat ze elkaar iets te bieden hebben bij het aangaan van de maatschappelijke uitdagingen. Minder fraai is het lage NWA-budget. OCW wijst hieraan dit jaar 70 miljoen van het wetenschapsbudget toe, 108 miljoen in 2019 en 130 miljoen euro in 2020. Dit komt neer op gemiddeld 5 miljoen per route in 2020 en vormt hooguit 15 procent van het NWO-budget in dat jaar. De Kenniscoalitie vroeg vorig jaar om acht keer zo veel. Nu maar hopen dat de andere ministeries en bedrijven zo enthousiast raken van de NWA, dat ze er flink wat geld bijleggen. Veel extra van het kabinet valt niet te verwachten nu de aardgaskraan wordt dichtgedraaid en waarschijnlijk grote sommen geld ingezet zullen gaan worden voor de energietransitie om het doel van 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030 te halen. 

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.