Go back

Missiegedreven onderzoek brengt sneller resultaten

Met missiegedreven onderzoeksprogramma’s kun je ontwikkelingstrajecten tot drie keer zo snel afleggen. Ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van nieuwe technologie die de industrie zal helpen om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten.

Dit zegt Tjeerd Jongsma, directeur van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), naar aanleiding van het besluit van de regering van vorige maand om het topsectorenbeleid vanaf 2019 missiegedreven te maken. “We hebben nog dertig jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. Er is daarom snelheid geboden en die kun je met missies bereiken.”

Jongsma wijst erop dat universiteiten, technologische onderzoeksorganisaties (TO2) en bedrijven op verschillende TRL-niveaus (technical readiness level) werken. Zolang ze los van elkaar werken, verlopen kennisoverdracht en reageren op feedback traag. “Als je die partijen in een programma bij elkaar brengt, is er veel meer interactie. De vragen schieten heen en weer. Het is een kwestie van prototypes en proefinstallaties verder oprekken, herontwerpen en weer verder oprekken. Zo ga je drie keer zo snel door een ontwikkelingstraject heen”, schat Jongsma in. Jean-Eric Paquet, directeur-generaal onderzoek van de EU-Commissie, sprak onlangs ook over een verdrievoudiging van de innovatiesnelheid.

This article on Research Professional News is only available to Research Professional or Pivot-RP users.

Research Professional users can log in and view the article via this link

Pivot-RP users can log in and view the article via this link.